Skip to main content

Washmoor Barn Conversion

This conversion of an old cob barn with Victorian flint- and timber-walled extension inverted the accommodation to allow the beautiful internal form of the building to be enjoyed within the larger living spaces at first floor level, and to make the most of the attractive rural views.

Setting smaller scale rooms - bedrooms etc - at ground floor level provided a dense masonry 'cellular' structure which, linked to innovative use of a thick timber flooring deck to act as a structural diaphragm, gave stability to the aging walls and increased the degree of retention possible.

Replacement of existing dilapidated roof trusses, following the original pattern and using pitch pine, but using modern connection methods enabled these to support the new thatched roof without further structural intervention.

Cob walls were finished both externally and internally with lime render/plaster, allowing the building to breathe.